Casa del mosaic Agathos Daimon

El MAC-Empúries obre al públic un nou espai visitable a la ciutat grega: la "Casa del mosaic amb inscripció dedicada a Agathos Daimon". Aquesta casa està situada a la part nord de la Neàpolis, a prop del passeig marítim, i ha estat objecte d'estudi i excavació en els darrers anys com a part del sector portuari de la Neàpolis, on s'han centrat els recents projectes de recerca i excavació del jaciment. Durant l'hivern, s'han realitzat diverses tasques d'adequació a la zona, incloent-hi la restauració dels paviments de mosaic, l'habilitació d'una rampa d'accés i la instal·lació de tanques noves, així com un plafó informatiu sobre aquest espai.

Aquesta casa és un exemple destacat dels habitatges construïts durant la important transformació de la ciutat grega d'Emporion durant els segles II i I aC, que va continuar en ús fins a l'inici de l'època imperial romana. Està situada en una posició privilegiada, en contacte directe amb la zona portuària.

L'àmbit principal de la casa, destinat a sala de banquets, compta amb un paviment de morter decorat amb una intrincada decoració geomètrica feta amb tessel·les de pedra. A l'entrada, es pot veure una salutació en grec, "XAIRE AGATHOS DAIMON", que invocava el geni protector o Agathos Daimon. A més, a la part nord de la casa, hi ha un altre àmbit amb un mosaic tessel·lat, destacant un cercle central de fons negre amb incrustacions de marbre. Els treballs arqueològics han permès interpretear que tot el  frontal nord de la casa acabava amb un porxo o finestral obert,  amb vistes al port i a la badia.

Aquesta casa, juntament amb la "Casa amb la inscripció HEDYKOITOS", és un dels pocs exemples de paviments amb inscripció grega que es poden veure actualment al conjunt arqueològic d'Empúries. La seva visita ofereix una oportunitat única per explorar i comprendre millor la vida quotidiana i la cultura de l'antiga ciutat d'Emporion.