Panorama

Empúries és un dels escenaris privilegiats de la nostra història. Porta d’entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica, Empúries és un jaciment excepcional, on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Empúries constitueix així un lloc privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec implantat a l’extrem occidental de la Mediterrània, així com per analitzar l’urbanisme romà del període final de la República i la seva transformació posterior durant l’època imperial.

Empúries es troba al municipi de l’Escala, davant del mar, al sud de la badia de Roses, qualificat per la UNESCO com una de les més boniques del món. Durant la visita podreu trepitjar els carrers de la ciutat grega i de la ciutat romana, delectar-vos amb els mosaics que decoraven els terres de les cases benestants o demanar un desig al déu Esculapi, que vetllava per la salut dels emporitans. Un petit museu mostra una selecció dels objectes trobats durant les excavacions, testimonis de la vida a la ciutat: joguines infantils, joies i estris personals i domèstics, pintures...

Una mica d'història

L’any 1908 la Junta de Museus de Barcelona, presidida per Enric Prat de la Riba, i gràcies a la brillant iniciativa de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, va iniciar de manera sistemàtica les primeres adquisicions dels terrenys on s’ubicaren les antigues ciutats grega i romana, a la vegada que va endegar, a partir del dia 23 de març d’aquell mateix any, la primera campanya d’excavacions arqueològiques. Des d’aquell moment s'han succeït de forma gairebé ininterrompuda projectes d’intervenció arqueològica, compra de terrenys, la construcció l’any 1916 d’un primer museu monogràfic i centre d’investigació en el mateix jaciment, l’impuls a les mesures de protecció legal del lloc i l’interès creixent per part de la societat que visitava, amb una afluència cada vegada major, el recinte arqueològic d’Empúries. Actualment Empúries constitueix una secció del Museu d'Arqueologia de Catalunya que disposa d’un centre d’investigació, conservació, documentació i difusió permanent del seu patrimoni arqueològic. Paral·lelament, la importància històrica d’Empúries i les investigacions portades a terme al llarg del darrer segle han generat una ingent bibliografia científica. 

Empúries és un jaciment viu. Cada any s’excava i surten a la llum nous tresors que ens ajuden a construir el relat històric. Les restes que veureu tenen aproximadament 2000 anys d’història. És tot un privilegi que s’hagin conservat. 


Equip humà del MAC Empúries
Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Empúries
Puig i Cadafalch s/n
17130 L'Escala
T. 972 77 02 08

Telèfon de reserves: 972 77 59 76
Horari de reserves: 9h a 16h (dl-dv)

HORARIS

De l’1 d’octubre al 15 de novembre (dl.-dg.)

de 10h a 18h

Del 16 de novembre al 15 de febrer (dm.-dg.)

de 10h a 17h

Del 16 de febrer al 31 de maig (dl.-dg.)

de 10h a 18h

De l’1 de juny al 30 de setembre (dl.-dg.)

de 10h a 20h

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 77 02 08
E-MAIL: macempuries.cultura@gencat.cat
Lloguer d'espais
Reproduccions fotogràfiques
Twitter
Facebook