Pintura mural romana




Fragment de pintura que decorava la zona superior de la paret d'una estança situada a l’oest del fòrum de la ciutat romana d'Emporiae. Al centre, i sobre fons verd, es disposa una figura masculina alada, amb les espatlles cobertes amb un mantell lleuger. Reposa sobre un canelobre que, al seu torn, es sustenta sobre un compartiment decorat amb motius florals. Sobre el geni penja una siringa, instrument musical conegut com la flauta del déu Pan.

A sota, i separats per una imitació de cornisa ornada amb flors de lotus estilitzades, es disposen diversos quadrats, el central decorat amb un retrat femení i els laterals amb motius florals. El panell central està flanquejat per un edicle amb entaulament profusament ornamentat, també amb flors de lotus, sota el qual apareix la figura d'una sirena, ésser mític híbrid amb rostre de dona i cos d'au, que cobreix el seu cap amb un tocat.

Les característiques de la pintura i, sobretot, el repertori ornamental, permeten situar durant el regnat de l'emperador Claudi (41-54 dC) la redecoració d'aquest àmbit, llavors no comunicat directament amb la plaça de fòrum, encara que la seva funció probablement es relacionava amb les activitats públiques que hi tenien lloc.

  • Cronologia: segle I dC
  • Període: Cultura romana
  • Material: fresc sobre suport de sorra, calç i aigua 
  • Procedència: Fòrum romà d'Empúries 
  • Ubicació actual: Exposició temporal "Tresors d'Empúries"