Antefixa amb flor de lotus
Antefixa tallada en pedra calcària sedimentària del Llenguadoc, coneguda com Pierre du Midi. Forma part d’un conjunt de peces similars que van ser trobades durant les excavacions a la zona dels santuaris, en el sector meridional de la ciutat grega d’Emporion. Es van recuperar juntament amb els fragments d’un acroteri i d’altres elements de la teulada de pedra d’un temple situat en aquell sector.

Les antefixes són elements que es col·locaven en les cornises dels edificis, coincidint amb l'extrem del teulat i amb una funció decorativa. Aquesta peça té la cara frontal tallada en forma d’ogiva, on s’hi representa una flor de lotus de set fulles, a la part posterior de la qual s’inicia una tija vegetal que serveix de llaç per unir els diversos elements. Formaria part d’un esquema decoratiu (anthémion) que usualment combinava palmetes i flors de lotus.

En el lateral dret hi figura un numeral inscrit que conserva restes de pigment vermell. Es composa de dues lletres, omega – iota, amb un valor de 810. La seva funció era la d’identificar cadascuna de les peces i indicar la seva posició exacta a la teulada.

  • Cronologia: s. V aC
  • Període: Cultura grega
  • Material: pedra 
  • Procedència: Neàpolis d'Empúries 
  • Ubicació actual: Sala d'exposicions temporals