Figura femenina de bronze
Estatueta de bronze que representa una figura femenina, de 9,5 cm d’alçada. Va ser trobada l’any 2004 a les excavacions realitzades a l’ínsula 30 de la ciutat romana, en un sector que formava part  de la zona de servei d’una antiga domus que va quedar afectada per un incendi entorn els anys 70-60 aC.

La figura representa una deessa asseguda, probablement en un petit tron fet també de bronze. Va vestida amb la stola nuada al pit i la palla, un mantell que li cobreix també l’espatlla esquerra. Porta els cabells recollits al darrere amb un monyo i amb una sèrie de flocs formant un rivet emmarcant el rostre. A cada braç porta dos braçalets en forma de serp enroscada, l’un per sobre del colze i l’altre al canell. Amb la mà dreta sosté una pàtera o phiale en actitud oferent. Amb la mà esquerra sostenia un altre atribut, ja desaparegut, que podria ser un ceptre o una vara que es recolzava al terra.

La troballa, juntament amb aquesta peça, d’un caduceu de bronze que podem associar al déu Mercuri, a més d’un encenser de ceràmica, suggereix que es tracta d’una de les divinitats protectores  - segurament la deessa Juno-  que s’exposaven al larari de la de la domus, situat a la zona de servei, qui sap si a la mateixa cuina.

  • Cronologia: segle I dC
  • Període: cultura romana
  • Material: bronze
  • Procedència: Insula 30 de la ciutat romana d'Empúries
  • Ubicació actual: magatzems, es traslladarà al museu en motiu del Dia Internacional dels Museus 2019