WORKSHOP

2022. V Workshop Empúries: Gastronomia i Patrimoni

27, 28 i 29 de maig

Introducció

El maig de 2014 es va realitzar el workshop l AM “International Augmented Med” a Empúries, impulsat per organitzacions que intercanvien experiències i assistència tècnica en la promoció de serveis innovadors dins del sector del turisme.

Fruit d’aquell aprenentatge transversal entre arquitectes, arqueòlegs i informàtics, i dels bons resultats obtinguts, es va signar un conveni marc entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la UPC per establir una col·laboració en programes i projectes orientats a la formació acadèmica, la recerca, la difusió i la gestió en els àmbits d’arqueologia i patrimoni arquitectònic. Dins d’aquest marc, el maig de 2016 i 2018 es van realitzar un segon i tercer workshop per estudiar metodologies de difusió del patrimoni d’Empúries per mitjà de noves tecnologies.

Workshop 2022: Finalitat acadèmica

La proposta d'enguany incorpora la gastronomia com fil conductor per vincular-ho temàticament als origens del jaciment d'Empúries, un lloc d'intercanvi de productes i d'activitats relacionades amb la pesca i el mar que ha fet també de l'Escala un lloc de referència en aquest sector. L'objectiu principal és multidisciplinar i es basa en la creació d'una experiència gastronòmica desenvolupada pels alumnes d'hostaleria, adequant un espai a tal efecte amb estudiants d'arquitectura i ideant els complements necessaris per part dels alumnes de disseny.

El resultat del workshop serà la creació d'una experiència gastronòmica basada en un producte concret, la colatura d'anxova de l'Escala, el disseny d'un espai arquitectònic efímer al recinte , i el disseny de mobles, coberts, plats o qualsevol altre complement necessari per aconseguir una experiència completa. Els estudiants aprendran a considerar l'arquitectura grega i romana del jaciment per inspirar-se, no només en el disseny de l'espai, si no també en el conjunt de les propostes. Els treballs hauran de fer-se en grups mulitdisciplinars per definir propostes transversals (arquitectura-disseny-cuina).

El continguts del workshop es recolzen en les noves tecnologies com la generació i representació de models 3D interactius, imatges i vídeos panoràmics 360º, la seva visualització per ordinadors, tauletes, ulleres 3D per realitat virtual i dispositius mòbils per realitat augmentada. Tanmateix, i tractant-se d’un tema gastronòmic, també tindrem resultats en format degustació. La definició dels projectes incorporà com a element innovador l’aplicació del mètode ‘SAPIENS’ desenvolupat per l’equip de El Bulli Foundation, que s'explicarà als participants en una conferència prèvia. Es provaran diferents tècnologies relacionades amb el patrimoni des del punt de vista arquitectònic i dirigides pels professors. Es recolliran dades in situ, s’explicarà programari per la seva generació, i donat que el workshop es desenvolupa en el mateix recinte del museu, ha de permetre verificar els resultats a la seva finalització.

En acabar el workshop s’emetrà el corresponent certificat d’assistència, com a justificació de la seva participació. Encara que aquest no es pot incloure com a activitat acadèmica, es sol·licitarà als respectius centres el reconeixement com a crèdits de lliure elecció, encara que no s’assegura actualment aquest reconeixement.

Conferència sobre el Mètode Sàpiens, desenvolupat pel Bulli Foudation. Oberta a tothom interessat

  • Data: Dimarts 10 de maig a les 13h.
  • Lloc: Sala de Graus de la UPC

Workshop Gatronomia i Patrimoni

  • Dates: 27, 28 i 29 de maig de 2022
  • LLoc: Instal.lacions del Conjunt Arqueològic d'Empúries (l'Escala) 

Participants

El Workshop s'adreça a: 

  • Estudiants d'arquitectura de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona-UPC
  • Estudiants d’arquitectura de l’Escola d’Arquitectura La Salle-URL
  • Estudiants de disseny del Màster en Disseny de l'ETSAB-UPC
  • Estudiants de l'Escola Universitària d'Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar

Inscripcions

Els/les estudiants interessats/des han d’enviar un missatge a isidro.navarro@upc.edu

____________________________________________________________________

Organitzadors: 

Entitats col.laboradores: 


Twitter
Facebook