WORKSHOP

2020. V Workshop Empúries: Gastronomia i Patrimoni

Ajornat, dates a concretar

Introducció

El maig de 2014 es va realitzar el workshop l AM “International Augmented Med” a Empúries, impulsat per organitzacions que intercanvien experiències i assistència tècnica en la promoció de serveis innovadors dins del sector del turisme. L’Escola d’Arquitectura de Barcelona va participar de la mà de la Fundació i2CAT, soci del projecte I AM, desenvolupant noves tècniques de realitat augmentada aplicades sobre edificis del jaciment arqueològic d’Empúries.
Fruit d’aquell aprenentatge transversal entre arquitectes, arqueòlegs i informàtics, i dels bons resultats obtinguts, es va signar un conveni marc entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la UPC per establir una col·laboració en programes i projectes orientats a la formació acadèmica, la recerca, la difusió i la gestió en els àmbits d’arqueologia i patrimoni arquitectònic.

Dins d’aquest marc, el maig de 2016 i 2018 es van realitzar un segon i tercer workshop per estudiar metodologies de difusió del patrimoni d’Empúries per mitjà de noves tecnologies: models 3D, fotogrametria, realitat augmentada i realitat virtual, amb aportacions de tot tipus basades en tauletes, mòbils, càmeres 360º, ulleres RV, drons, et. La quarta edició del workshop en format Gamejam es va cel·lebrar el maig de 2019 es va realitzar en col·laboració de l’ETSAB i ENTI-UB (Escola de Noves Tecnologies Interactives). L’experiència va incloure disciplines com l’arquitectura i els videojocs. Els resultats van ser un conjunt d’aplicacions de videojocs en realitat augmentada per dispositius mòbils per ensenyar als visitants més joves el jaciment.

Finalitat acadèmica

La proposta d'enguany incorpora la gastronomia com fil conductor per vincular-ho temàticament als origens del jaciment d'Empúries, un lloc d'intercanvi de productes i d'activitats relacionades amb la pesca i el mar que ha fet també de l'Escala un lloc de referència en aquest sector. L'objectiu principal és multidisciplinar i es basa en la creació d'una experiència gastronòmica desenvolupada pels alumnes d'hostaleria, adequant un espai a tal efecte amb estudiants d'arquitectura i ideant els complements necessaris per part dels alumnes de disseny.

El continguts del workshop es recolzen en les noves tecnologies com la generació i representació de models 3D interactius, imatges i vídeos panoràmics 360º, la seva visualització per ordinadors, tauletes, ulleres 3D per realitat virtual i dispositius mòbils per realitat augmentada. Tanmateix, i tractant-se d’un tema gastronòmic, també tindrem resultats en format degustació. La definició dels projectes incorporà com a element innovador l’aplicació del mètode ‘SAPIENS’ desenvolupat per l’equip de El Bulli Foundation, que s'explicarà als participants en una conferència prèvia.

Tot plegat tindrà lloc a les instal·lacions del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, on es faran les sessions de treball i on s'allotjaran els estudiants, convocant estudiants de les tres disciplines: arquitectura, disseny i hosteleria, professors convidats i experts del sector.

El resultat del workshop serà la creació d'una experiència gastronòmica basada en un producte concret, la colatura d'anxova de l'Escala, el disseny d'un espai arquitectònic efímer al recinte , i el disseny de mobles, coberts, plats o qualsevol altre complement necessari per aconseguir una experiència completa. Els estudiants aprendran a considerar l'arquitectura grega i romana del jaciment per inspirar-se, no només en el disseny de l'espai, si no també en el conjunt de les propostes. Els treballs hauran de fer-se en grups mulitdisciplinars per definir propostes transversals (arquitectura-disseny-cuina).
Es provaran diferents tècnologies relacionades amb el patrimoni des del punt de vista arquitectònic i dirigides pels professors. Es recolliran dades in situ, s’explicarà programari per la seva generació, i donat que el workshop es desenvolupa en el mateix recinte del museu, ha de permetre verificar els resultats a la seva finalització.

En acabar el workshop s’emetrà el corresponent certificat d’assistència, com a justificació de la seva participació. Encara que aquest no es pot incloure com a activitat acadèmica, es sol·licitarà als respectius centres el reconeixement com a crèdits de lliure elecció, encara que no s’assegura actualment aquest reconeixement.

Participants

A qui s'adreça:

Estudiants d'arquitectura de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona-UPC
Estudiants d’arquitectura de l’Escola d’Arquitectura La Salle-URL
Estudiants de disseny del Màster en Disseny de l'ETSAB-UPC
Estudiants d'hostaleria de l'Escola d'Hosteleria de Girona

Organitzadors:

Escola d’Arquitectura de Barcelona, UPC.
Arquitectural Representation Center, Dept. de Representació Arquitectònica
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries

Entitats col·laboradores:

Hotel Spa Empúries
Restaurant "El Molí de l’Escala"
Ajuntament de l’Escala
El Bulli Foundation
Museu de l’Anxova i la Sal
Labs4Reality

Inscripcions

Els/les estudiants interessats/des han d’enviar un missatge a isidro.navarro@upc.edu

Període d'inscripcions, posposat, dates a concretar

Descarregueu-vos el programa del workshop:( per ara les dates no son vàlides) 


Twitter
Facebook