El món funerari a l'antiga Empúries

Com era la mort en el món antic? Quins eren els rituals de la mort? Com eren i on eren les necròpolis d’Empúries? Els dubtes sobre el que hi ha després de la mort han preocupat l’home des dels seus inicis, cosa que ha condicionat els rituals funeraris al llarg de la història. A través de les restes dels objectes relacionats amb la mort que han aparegut en les excavacions arqueològiques podrem conèixer la història del món funerari des de l’època del Bronze Final fins als nostres dies a la zona d’Empúries.

En el món antic, la mort era un dels moments més importants en la vida d’una persona. L’individu passava del món dels vius a un món desconegut i ombrívol, al qual, per arribar, calia seguir una sèrie de rituals per purificar el mort i la seva família.

Els espais habilitats com a necròpolis, a l’exterior de les ciutats, eren un fidel reflex del que les persones havien estat en vida. Les tombes més notables s’assenyalaven amb esteles o inscripcions per recordar la importància del difunt. Empúries en conserva un bon repertori. Però, per al comú de la població, les tombes eren anònimes i modestes.

Els dos principals rituals funeraris que es van realitzar durant l’antiguitat foren el de la incineració (crematio), que suposa la reducció de les despulles per l’acció del foc, i el de la inhumació (humatio), es diposita el cos a la tomba per a la seva descomposició. Els dos rituals coexisteixen al llarg de la història de les necròpolis romanes emporitanes segons la tradició cultural dels pobles.

Organitza: MAC Empúries i Ajuntament de l'Escala

Com arribar-hi:
Casa dels Forestals
Plaça Major de Sant Martí d'Empúries
De dilluns a dissabte, de 17 a 21 h 
17130 Sant Martí d'Empúries, l'Escala

Catàleg de l'exposició

catàleg expo el món funerari
El món funerari a l'antiga Empúries
Girona, 2009, 72 p
ISBN: 978-84-393-8078-8
Edició en català


Veure en el mapa

ADREÇA

MAC Empúries
Puig i Cadafalch s/n
17130 L'Escala
T. 972 77 02 08

Telèfon de reserves: 972 77 59 76
Horari de reserves: 9h a 16h (dl-dv)

HORARIS

De l’1 d’octubre al 15 de novembre (dl.-dg.)

de 10h a 18h

Del 16 de novembre al 15 de febrer (dm.-dg.)

de 10h a 17h

Del 16 de febrer al 31 de maig (dl.-dg.)

de 10h a 18h

De l’1 de juny al 30 de setembre (dl.-dg.)

de 10h a 20h

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 972 77 02 08
E-MAIL: macempuries.cultura@gencat.cat
ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Nota de premsa 50 kB
Twitter
Facebook