Del 19 de març al 22 de maig de 2016
L’exposició commemora dues efemèrides transcendentals en la història de l’autogoverni la cultura de Catalunya. D’una banda, la creació, a partir del mes de març de1914, del Servei d’Excavacions Arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans per iniciativa de Josep Puig i Cadafalch i a instàncies de la Diputació de Barcelona, presidida aleshores per Enric Prat de la Riba. I d’una altra banda, la creació de la Mancomunitat de Catalunya el dia 6 d’abril de 1914.
Efectivament, les sinergies creades amb l’alimentació mútua dels dos esdevenimentspropicià l’inici d’una dècada prodigiosa de l’arqueologia catalana (1914-1924), que per primera vegada, es consolidava com una disciplina moderna a l’altura dels païsoseuropeus més avançats. Tot plegat de la mà d’un jove Pere Bosch Gimpera, tot justretornat d’Alemanya, i amb el concurs d’un equip magnífic constituït per investigadorsveterans procedents d’altres disciplines i arrelats en el segle XIX –Manuel Cazurro,Lluís Marià Vidal– i noves incorporacions com Matias Pallarés, Lorenzo Pérez Temprado,Joaquim Folch i Torres, Agustí Duran i Sanpere, Albert del Castillo, Lluís Pericot i Josep de C. Serra-Ràfols, al capdavant dels quals brillava amb llum pròpia Josep Colominas Roca.
Així doncs, la Dècada Prodigiosa ens il·lustra, mitjançant un relat diacrònic amb èmfasis puntuals i imatges abundants, la trajectòria i els èxits i desventures d’una arqueologia catalana dotada –atesa l’època– d’una gran professionalitat i amb una vocació peninsular, europea i mediterrània que cercava, sobretot, investigar en territoris de parla catalana i transcendir els límits administratius del Principat. De fet, l’arqueologia catalana entre 1914 i 1924, de la mà dels anys daurats de la Mancomunitati fins al sotrac funest de la dictadura de Primo de Rivera l’any 1925, serà uninstrument eficaç i brillant al servei de la consolidació d’una activitat coordinada depaís que ajudarà en la creació d’estructures nacionals i en la tasca d’enfortir l’autogovernde Catalunya.
Més informació al correu macempuries.cultura@gencat.cat o al telèfon 972 77 02 08