PERMANENT

Sala d'Asclepi

A Empòrion, la tradició parla dʼun primer temple dedicat a Àrtemis Efèsia, que possiblement fou bastit a la Palaiàpolis (Sant Martí d’Empúries). A partir del segle IV aC, i fins a la decadència dʼEmpúries, va prendre una enorme importància el culte a Asclepi, déu de la medicina. Durant el segle I aC es produeix l’entrada de cultes orientals com el de Serapis, déu de l’Egipte ptolemaic.

En aquesta sala podem contemplar l’escultura dʼEsculapi, déu de la medicina, que es va trobar l’any 1909 prop del temple dedicat a aquest déu a la ciutat grega. És una escultura del segle II aC formada per dos blocs principals: el bust, fet amb marbre de l’illa de Paros, i el cos, fet de marbre de les pedreres del Pentèlic (Àtica). Tradicionalment, s’ha adscrit a Asclepi, déu de la medicina, fill d’Apol·lo i Coronis. El principal centre de culte era Epidaure i l’any 293 aC va ser portat a Roma, des d’on va tenir la seva expansió per tota la Mediterrània.

També es poden veure altres elements escultòrics trobats l’any 1909, com una figura del d’Apol·lo del que es conserva el cap i el basament, una ara de pedra o una figura escultòrica d’una serp.


Twitter
Facebook