EXPOSICIÓ

Passat Present amb Irene Solà

A partir del 26 de novembre. Cal concertar cita prèvia

4 INTERVENCIONS ARTÍSTIQUES EN ESPAIS PATRIMONIALS DE CATALUNYA
Irene Solà / 26 de novembre / Empúries

“Passat, present” es desenvolupa en el marc d’una col·laboració entre dues direccions generals del Departament de Cultura, Patrimoni Cultural i Promoció Cultural i Biblioteques, amb la voluntat que aquest cicle sigui el primer de futurs projectes conjunts que agermanin l’art contemporani amb el nostre llegat patrimonial. Més informació sobre el projecte

CIUTAT GREGA I ROMANA D’EMPURIES:

  • ARTISTA: Irene Solà (Malla, 1990)
  • TITOL DE LA PROPOSTA: Empúries-Foça 2022
    • Empúries-Foça (2022): 20 postals de Foça, de mides diverses
    • Phokaia, Lampsacus, Elea, Marsella, Empúries (2022) una ampolla de cervesa, dos platets de còctel de fruits secs, un paquet de tabac i un encenedor

PROJECTE

Irene Solà (Malla, 1990). Estudia belles arts a la Universitat de Barcelona, té un màster en literatura, cinema i cultura visual per la Universitat de Sussex, ha publicat el poemari Bèstia (Galerada, 2012), Els Dics (L’Altra Editorial, 2017) i Canto jo i la muntanya balla (Anagrama, 2019). La tasca creativa d’Irene Solà es desenvolupa indistintament a través de la literatura i les arts visuals, es caracteritza per l’atenció al detall i el joc, com quelcom seriós segons diu l’artista, i es lliura a l’exploració a partir de preguntes sobre què vol aprendre o a quines idees li vol dedicar les seves hores. 

Després de vàries visites a les ruïnes d’Empúries visitant les ciutats i els dipòsits del museu, Irene Solà sent una especial atracció per la caixa forta que hi ha en una cambra amb control de temperatura i on es guarden els diaris d’Emili Gandia, escrits durant els primers anys d’excavacions a Empúries. A partir d’aquí -aquelles primeres excavacions- Irene dona voltes al fet que els arqueòlegs a Empúries excaven tan enrere (o tan avall) com fins al 575 aC i que és en aquest moment quan van arribar els primers colons. Entre les notes que va prendre la Irene durant la seva investigació, justament, hi ha aquesta: “575 aC arriben els grecs (primer a St. Martí) venen de Focea → Turquia”. Aquesta data representa un començament, la fundació d’Empúries. Però també un final, un cul-de-sac, un acabament; pels arqueòlegs d’Empúries, abans del 575 aC no hi ha història, no hi ha restes, no hi ha grecs.

Després d’un creuament de correus entre l’Elisa (conservadora d'Empúries) i la Irene i la constatació de que si els jaciments estan quiets, falcats, aturats en l’espai i els temps, els foceus, els fundadors d’Empúries van venir i van anar-se’n la proposta que fa la Irene creu que ha de ser mòbil, com els foceus. La seva proposta, en conseqüència, comença per fer un viatge a Focea i els seus jaciments amb l’ànim, com diu Irene, d’emmirallar els dos jaciments -Empúries i Focea- “i restablir una fugaç relació d’intercanvi entre les dues”. Amb aquesta idea al cap, Irene viatja a Focea, troba i compra 20 postals de les ruïnes de l’antic assentament grec i les envia al Museu d’Empúries amb un text escrit al dors, explicant el seu viatge i altres impressions del seu periple.

Les vint postals enviades per la Irene des de Focea, juntament amb una vitrina on, de manera molt clara, s’explica com va ser l’arribada dels grecs de Focea a Empúries, tal i com li va explicar un grup d’arqueòlegs turcs, és el nucli de l’exposició que es presentarà a la Biblioteca del Museu d’Empúries a partir del 26 de novembre de 2022.

Cal concertar una cita per accedir a la Biblioteca del Museu d'Empúries, al telèfon  972 77 02 08

 

DADES DE L'ACTIVITAT
On Biblioteca del MAC-Empúries
Hora 10:00:00
Durada
Preu gratuït