2015.Ionians in the East and West

Octubre 2015

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries organitza, juntament amb l’Institut Arqueològic Alemany de Madrid, el col·loqui internacional Ionians in the East and West. Aquest congrés reunirà a més de 50 especialistes de 13 països a Empúries (L’Escala) per tal de discutir sobre les diverses problemàtiques de les ciutats i colònies jònies a la Mediterrània.

La Jònia, la àrea més gran de la Mediterrània oriental, ha estat durant molt de temps un focus d'investigació pels estudiosos del món clàssic. En el període arcaic, va ser el centre cultural de tot el món grec, i en especial la seva principal ciutat, Milet, descrita pels autors antics com "l’ornament de la Jònia”. Tot i la destrucció pels aquemènides, la Jònia va seguir sent una regió important de la Mediterrània, i va recuperar la seva importància en els períodes hel·lenístic i romà. Al llarg de la seva història, va ser sempre un pont d’unió entre l’Orient i l’Occident; i, gràcies a les seves estretes relacions amb els regnes nadius d'Anatòlia, com Lídia, Frígia, etc., va convertir-se en un canal per a la transmissió d’elements culturals d'Orient a la Mediterrània i al mar Negre.

No obstant això, després de més de cent anys d’excavacions a moltes ciutats jònies, hi ha molts aspectes de la Jònia que queden subjectes a debat acadèmic. Un bon exemple són els mites i la realitat de la migració jònia a l'oest d'Anatòlia, on les excavacions i els estudis arqueològics més recents ens han permès revisar de nou la realitat arqueològica d’aquesta zona, i analitzar aspectes de la planificació urbana, la religió, la identificació social, la cronologia de la ceràmica grega oriental, o la composició ètnica, per esmentar-ne tan sols alguns aspectes particularment importants.

Un fenomen peculiar de la Jònia va ser la creació a gran escala de colònies, tant a l’Orient com a l’Occident, incloent-hi la zona del Mar Negre. Aquestes àrees s'han investigat àmpliament, però hi manca una síntesi global que reuneixi tots els estudis realitzats sobre els jonis fins a l’actualitat. Encara avui s’estan debatent les raons de la colonització, les característiques de moltes colònies i les seves relacions tant amb les poblacions locals com amb les seves pròpies ciutats d’origen.

Una altra qüestió en discussió, tot i que darrerament s’ha avançat molt en el seu coneixement, és la relació entre la colonització fenícia i grega (incloent el món joni). Ara tenim més evidències sobre la vida dels jonis a les colònies i les contribucions que van fer a la creació de la cultura de l’elit local, tant a Orient com a Occident, així com en el Mar Negre. Això és possible, gràcies a que una característica de l'expansió jònia és la col•laboració amb la població local, i no la confrontació, encara que la seva naturalesa exacta varia d'acord a les circumstàncies locals.

COMITÈ ORGANITZADOR

  • Marta Santos Retolaza, Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries
  • Dirce Marzoli, Deutsches Archäologisches Institut, Abteilung Madrid
  • Gocha R.Tsetskhladze, Linacre College, Oxford/University of Nottingham
  • Adolfo J. Domínguez, Universidad Autónoma de Madrid

INFORMACIÓ GENERAL

  • Dates:  del 26 al 29 d'octubre de 2015
  • Lloc: Museu d’Arqueologia de Catalunya – Empúries (L’Escala)

L’assistència a les sessions d’aquest col·loqui és limitada per motius d’aforament. Es demana a les persones interessades que ho comuniquin prèviament a l’adreça macempuries.cultura@gencat.cat. Les actes de la conferència es publicaran a la sèrie Colloquia Antiqua (Peeters, Louvain).

Descarrega't el programa: 

Més informació:
Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries
C/ Puig i Cadafalch, s/n. 17130 L’Escala (Alt Empordà)
Tel. 972 77 02 08 | macempuries.cultura@gencat.cat


Twitter
Facebook