Bacus, les màscares del déu

15 de juny a 15 de setembre de 2019

Bacus és el déu del vi, del teatre i de la fecunditat. Equivalent al grec Dionís, recull també tradicions molt antigues i aglutina altres divinitats. Capaç d’encomanar el furor, la passió i el frenesí, representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura encarnat per Apol·lo.
L’exposició ens descobreix els orígens del déu –l’últim que ingressà a l’Olimp-, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, els elements que el simbolitzen i el seu marcat caràcter de divinitat domèstica.

La mostra ha estat produïda i comissariada pel Museu de Badalona, per aquest motiu inclou peces del Museu de Badalona, algunes de qualitat excepcional, i una cinquantena d’objectes procedents d’altres museus catalans, com el mateix MAC-Empúries,  que testimonien l’arrelament d’aquesta divinitat en la societat de l’època romana i que permeten descobrir totes les màscares d’aquest déu polièdric i complex.

Acte de presentació
El dissabte dia 15 de juny a les 12h del migdia s'inaugurarà l'exposició temporal a la sala d'exposicions del MAC-Empúries, durant l'acte  espresentarà el catàleg de l'exposició realitzat pel Museu de Badalona. En acabar s'oferirà una copa als assistents. Entrada lliure.

Lloc: Sala d’exposicions temporals del MAC-Empúries
Horari: De 10h a 13,30h i de 16,30h a 19,30h de dilluns a diumenge
Entrada lliure amb  el tiquet d’entrada al jaciment

Organitza: Museu de Badalona, amb la col·laboració del MAC-Empúries

ACTIVITATS

Dissabte 15 de juny, 12h
Inauguració de l’exposició i presentació del catàleg
Entrada gratuïta

28 de juny, 18h
Visita-tast a l’exposició
Una visita a l’exposició per aprofundir en la relació entre el mite de Bacus i el món del vi, a càrrec de Joaquim Tremoleda, arqueòleg del MAC-Empúries. Una vegada acabada la visita, els participants podran compartir impressions de manera distesa amb una copa de vi.
Activitat gratuïta. Aforament limitat. Amb reserva prèvia.

12 de juliol, 20h / 17 d’agost, 19,30h / 10 de setembre, 19h
Les nits de Bacus
Itinerari dramatitzat que s'incia a l’exposició i ens portarà per diversos indrets del jaciment d’Empúries per descobrir el cicle mitològic de Bacus, les seves tradicions vinculades al vi, al teatre i a la disbauxa. S’oferirà una copa de vi durant l’itinerari.
12€/ persona. Activitat per a majors de 16 anys. Aforament limitat. Amb reserva prèvia.

20 de juliol (*)/ 18 d’agost/ 8 de setembre a les 11,30h
Taller de màscares
Taller pels més menuts on ens fabricarem una màscara teatral del déu Bacus
Activitat gratuïta, (excepte el dia 20 de juliol). Aforament limitat. Amb reserva prèvia.
* en el marc del festival Familiaria

Per a més informació i reserves podeu contactar al correu reservesempuries@gencat.cat o al telèfon 972 77 59 76.


Twitter
Facebook